De oorsprong van de beroemde tortellini uit Bologna is omgeven door een fascinerende legende. In een herberg in Castelfranco Emilia, tussen Bologna en Modena, verbleven de goden Mars en Venus tijdens een conflict tussen de steden. De nieuwsgierige herbergier bespioneerde hen door het sleutelgat en werd betoverd door Venus’ navel. De volgende ochtend besloot hij deze vorm na te maken in de pasta die hij maakte. Zo ontstond volgens de legende de typische vorm van de tortellini.
Tortellini heeft ook een rijke geschiedenis. Al in de 12e eeuw wordt het gerecht vermeld als een bescheiden kerstmaaltijd. In de 14e eeuw kreeg het meer aandacht in culinaire geschriften, en zelfs Boccaccio noemde het. In de 16e eeuw bereidde de pauselijke chef-kok het in het Vaticaan en werden recepten steeds uitgebreider, zoals in Vincenzo Tanara’s boek in de 17e eeuw. Het gerecht wordt nog steeds met kerst gegeten, een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Tortellini heeft een bijzondere rol als feestelijk gerecht, vooral tijdens de kerstperiode. Al sinds de 12e eeuw wordt het genoemd als traditioneel kerstgerecht, “tortellorum ad Natale.” Ook vandaag de dag bereiden families in Bologna tortellini vaak nog met de hand tijdens kerst, waarbij grootouders en kleinkinderen samen het deeg uitrollen en de pasta vullen. Het gerecht wordt meestal in bouillon geserveerd, perfect voor de koude winterdagen.
De authentieke Bolognese tortellini wordt gemaakt met parmigiano regano, varkensvlees en mortadella. De Bolognese bevolking zweert bij tortellini in bouillon als dé manier om het gerecht te proeven. Maar de variant met room is ook geliefd.
Tortellini met brodo (bouillon) : https://www.naturalia.nl/?product_cat=0&s=brodo&post_type=product
Tortellini met panna (room) : https://www.naturalia.nl/product/panna-da-cucina/